theaterpraat

Het Zuidelijk Toneel verhuist naar Tilburg

Het Zuidelijk Toneel verhuist per 2010 van Eindhoven naar TIlburg. Dat werd vandaag bekend gemaakt in een persconferentie op het Tilburgse stadhuis. Geruchten over de verhuizing deden al enige tijd de ronde in de lokale pers. HZT had, na subsidievermindering door het ministerie van OCW, aanbiedingen gekregen van zowel TIlburg als Den Bosch die gekoppeld waren aan een flinke gemeentelijke bijdrage. Eindhoven had aangegeven de groep graag te willen behouden, maar kon geen extra budget vrijmaken.

Tilburg gaat HZT uiteindelijk jaarlijks subsidiëren met 475.000 euro, een gedeelte waarvan als huisvestingssubsidie. Het gezelschap krijgt eerst een tijdelijke ruimte, maar zal een nieuw gebouw krijgen in de door Tilburg te ontwikkelen Spoorzone. De provincie Noord Brabant gaat het gezelschap ondersteunen met 500.000 euro.

Meer: NRC, HZT.nl

Moose op 05/02/2009 - 09:03   1 reactie
meer over Eindhoven, Het Zuidelijk Toneel, Tilburg

reacties

In de plaatselijke pers doet men nu alsof Het Zuidelijk Toneel (Globe) al 55 jaar in Eindhoven gevestigd is geweest. Dat is beslist niet het geval, de toneelgroep is hier een jaar of twintig. Voorheen zat men gewoon in Amsterdam, hoewel toen ook Zuid-Nederland als belangrijkste speelveld gold.
Het gezelschap had twintig jaar geleden nog vaste acteurs in dienst, nu allang niet meer. Ook met de nieuwe subsidie van Tilburg en de provincie erbij is het nog maar een bedrag van 3,3 miljoen per jaar. De toneelgroepen in de grote steden hebben meer geld, 4-5 miljoen euro per jaar voor de komende vier jaar.
De acteurs en regisseurs moesten indertijd in Eindhoven komen wonen. Hier stond bij de Gemeente Eindhoven helemaal niets tegenover. Men gaf alleen subsidie voor de huisvesting. Die is altijd erg krap geweest in de wijk De Bergen. Toen dreigde Van Hove te vertrekken, en werd er een oude loods gevonden aan het spoor. Maar dat was toch vrij armoeiig. Bij de nieuwbouw van de Stadsschouwburg Eindhoven (Parktheater) is op geen enkele wijze rekening gehouden met Het Zuidelijk Toneel. Er is een nieuwe zaal bijgebouwd van 60 miljoen euro. HZT houdt hier de try-outs, maar repetities vinden nog steeds in de loods plaats.
In Tilburg krijgt HZT over twee jaar een eigen repetitieruimte. Tilburg is maar een arme stad, vergeleken bij Eindhoven, maar men geeft wel bijna een half miljoen subsidie aan HZT. HZT wordt nog twee jaar tijdelijk gehuisvest.
Het publiek en de acteurs zijn niet gehoord over de verhuizing. De gemeenteraad van Tilburg moet nog een besluit nemen. Ze hebben daar al een Midi-theater voor de massa goedgekeurd, dus dit zal ook wel doorgaan.
Ondertussen zit het Parktheater met een gloednieuwe zaal zonder vast gezelschap. Maar dat wilde de Raad van Commissarissen ook niet. Het Parktheater is er voor de sier, niet voor het gebruik als cultuurvoorziening. Een glazen paleis met een restaurant en kantoorruimte in de kelder. Wel chic.
Ja, het is beter voor HZT dat ze verhuizen, want in Eindhoven zijn ze niet welkom bij het stadsbestuur. Het stadsbestuur wil licht en design, dat is voor hen cultuur. Toneel bestaat gewoon niet, het moest maar in een oude loods, dat was goed genoeg.

J. van Kessel (niet geverifiëerd) 09/02/2009 - 22:35