minirecensies

geweigeweigewei

Nachtgasten
Nachtgasten/NNT

Voyeuristisch genot

Voor drie dagen werden het oude NNT en het huidige even één. Vijf voormalige NNT-acteurs begonnen na hun NNT-tijd een gezelschap met als basis een improvisatieformule en op 14 tot en met 16 april mengden zij zich met de acteurs van het NNT van Ola Mafaalani om zo het publiek van de Machinefabriek te kunnen plezieren met drie improvisatievoorstellingen.

Het concept waarbij elke dag vijf verschillende acteurs zich met blindvertrouwen overgeven aan ‘de schrijver van de avond’ levert hilariteit op. De schrijver geeft aan elke acteur een personage, deelt dezen een algemene situatie en verhaal mede en nadat elke afzonderlijke acteur ook nog een persoonlijk verhaal heeft mee gekregen, waar de andere acteurs geen weet van hebben, kan het feest beginnen.

Kortom een hap informatie voor alles begint en waar je je als toeschouwer voor open moet stellen, langzaam alles tot je door moet laten dringen en niet afhaken wanneer door de hoeveelheid aan informatie geen touw maar aan het andere vast te maken is. En als alles duidelijk is voor toeschouwers en acteurs, kan het beginnen. Een avond waarbij de lach de boventoon voert en af en toe een donkere noot een glimp van aanwezigheid laat zien. Vooral de plaats van de toeschouwers als voyeur en alle kennis die deze heeft door het kennen van alle verhalen zorgt voor komische moment waarbij de acteurs geen notie hebben van de oorzaak.

Artistiek gezien kent deze vorm van theater misschien niet de hoogste waarde, maar wat wordt improvisatie onderschat en weinig gebruik en wat kan het een enorm vermakelijke avond opleveren. Bedankt Nachtgasten en komt eens terug naar Groningen.

Melpomene gezien 16/04/2011