minirecensies

geweigewei

Detroit dealers
Wunderbaum

Zaterdagavond half acht, lichtjes op de fiets, een uur de tijd om de autoshowroom op het bedrijventerrein ver buiten de stad te bereiken waar Wunderbaum een tribune neer mocht zetten en voor een auto of twee speelplek had gekregen. Een plek voor de band en eentje voor Walter Bart om zijn verhaal te vertellen; Maartje Remmers liep achtereenvolgens verleidelijk, verwoestend en hoopvol in de lengterichting naar voren. De in Detroit gevonden nicht van Walter, minder theatraal geschoold maar meer thuis in de autowereld, volgde dezelfde route. Minder aantrekkelijk dan Maartje, levendiger en gepassioneerder dan Walter.
Na een kwartier (de fietstocht) passeerden we de gele brug en gingen voor de rode doos rechtsaf naar industrieterrein Lage Weide. Donkere lege rechte wegen met hier en daar een auto, vast van iemand die na het vrijdagavondbier niet zelfstandig naar huis mocht rijden. Geen gezellige omgeving voor de zaterdagavond. Het industrieterrein gaat over in de kronkelwijk Maarssenbroek, wel voor fietsers ingericht, sfeervoller ook, met een Chinees en een partycentrum, maar we moesten de A2 nog zien over te steken, wat we achteraf gezien direct bij de rode doos hadden moeten doen. Vol tempo door. De omweg ging de snelweg over en via polderland en een recreatieplas bereikten we de nieuwere nieuwbouw van Leidse Rijn, sfeervoller ook, en bovendien vlakbij de showroom, waar wel weer een omweg voor nodig was zodat we precies om aanvangstijd half negen het enige aanwijsbord voor de voorstelling zagen, aan de achterkant van de bereidwillige Peugeot-dealer.
Op een enkeling na was de rest van het publiek met de auto gekomen (door Walter Bart telkens nadrukkelijk ooto genoemd). Na afloop toonden velen zich ook geïnteresseerd in de tentoongestelde nieuwe Peugeots en lieten zich onder het genot van een drankje voorlichten door de eerstehandsautoverkopers. Wie weet hield de dealer er nog wat aan over. Net zoals Walter Bart aan zijn speurtocht naar opa´s verleden in Detroit een rappende, autominnende nicht overhield. En wij een avondlijke ontdekkingsreis naar Utrecht-noordwest.

eswé gezien 06/10/2012