minirecensies

geweigeweigeweigeweigeweitomaat

Aleksej
Het Paleis

“Jij weet niet wat je niet weet, is dat het?”

Het Paleis brengt groots een toegankelijk drama voor een jong publiek maar op geen enkele manier kinderachtig en eerder fris dan makkelijk. Ik zie geen enkel ‘volwassen’ gezelschap in Nederland 3 uur Russisch drama (voor €10) brengen dat op nergens langzaam of saai wordt.

Bij het Paleis bewerken ze goed en hebben ze een talent voor vilein. De karakters deinzen niet terug om bijna letterlijk het bloed onder elkaars nagels vandaan te halen, en de Vlamingen kunnen heel grof taalgebruik (“één druppel kikkerdril van die geile amfibie in je kut of in je mond en ik haal je ingewanden eruit.”) bezigen zonder dat het zoals in Nederland vaak potsierlijk wordt.

Het decor is mooi, verandert flink (iets wat ik vaak mis) en de diepte voor en achter wordt goed gebruikt.

Stefaan Degand (Mensjikov) overschaduwt elke scène waarin hij tekst heeft met zijn krachtige taal en bedreigende voorkomen. Daar is niks mis mee, maar hij is wel erg dominant. Jammer dus dat Peter de Grote (Frans Van der Aa) een man die in het echt larger than life had moeten zijn, daar in het stuk nauwelijks tegenop kan.

Verder: de interactie tussen Jeroen Vander Ven (Aleksej) en Roos Van Vlaenderen (Afrosinja) is de boeiendste van het stuk.

De tweede helft haalde het voor mij niet bij de uitstekende eerste, maar dat doet heel weinig af aan het geheel.

alper gezien 20/11/2010