oude meuk

Moose in de Pers

Slechtste toneelstuk is zo slecht nog niet

Na weken van spanning in de Nederlandse toneelwereld was het afgelopen maandag eindelijk zover. In het Amsterdamse café Blincker werd de Gouden Tomaat uitgereikt, de prijs van de lezers van het virtuele theatertijdschrift Moose voor het slechtste toneelstuk. De winnaar was 'Dark Lady', de coproductie van het Muziektheater en Toneelgroep Amsterdam onder regie van Gerardjan Rijnders.

Maar liefst acht Moose-lezers hadden hun stem uitgebracht op deze voorstelling. Op de tweede plaats eindigde 'De Meeuw' van het Noord Nederlands Toneel met vier stemmen. Het totaal aantal (geldige) stemmen bedroeg 68. Niet echt veel. "Maar", zo liet de organisatie weten, "dit is het eerste jaar dat de prijs wordt uitgereikt."

Gerardjan Rijnders was niettemin een waardige verliezer, zo bleek. In gezelschap van zijn voltallige creatieve team was hij naar de Blincker gekomen. Rijnders sprak zelfs enkele woorden in de trant van dat hij "elke prijs al had" en ook deze "niet aan zijn neus voorbij" kon laten gaan. Ook liet hij weten het "een eer" te vinden de prijs - een echte tomaat in een prachtig doosje - in ontvangst te mogen nemen.

In het juryrapport werd Rijnders omschreven als "een toneelmaker die durft" en zijn 'Dark Lady' als "een voorstelling die net per se leuk wil zijn en zeker niet niet gemaakt had moeten worden". Kortom, een voorstelling die eigenlijk niet eens zo slecht was.

Zo bezien was 'Dark Lady' natuurlijk geen verrassende winnaar. De mengvorm van theater en opera, gebaseerd op sonetten van Shakespeare oogstte afgelopen januari luid boegeroep en een vernietigende pers. Dat het hier ging om een controversiële voortelling was dus geen nieuws. "Deze voortelling heeft heftige reacties losgemaakt en daar was het ons om te doen", meldde het Muziektheater daags na de première al in deze rubriek.

Viel er dan geen onvertogen woord in de Blincker? Nee. Maar om nou te zeggen dat het er druk was, dat ook niet. De Moose-redactie en Rijnders en consorten waren de enige aanwezigen. Wellicht dat volgend jaar de Moose-lezers (die in minder diplomatieke bewoordingen als "saaier dan saai" of "suggestief gekut voor veel te veel geld" over 'Dark Lady' spraken) het vuurwerk kunnen brengen dat een Gouden Tomaat-uitreiking verdient

uit de rubriek 'Rumoer' in de Kunst & Cultuur bijlage van de Volkskrant, 14 oktober 1999


artikel

Terug naar Moose in de Pers

praat mee

schrijf een mini