oude meuk

Moose in de Pers

Gouden Tomaat pleziert Rijnders

AMSTERDAM - De tomaat werd niet naar zijn hoofd geworpen; Gerardjan Rijnders kreeg haar keurig aangeboden in een fluwelen doosje. Dertig jaar en twee dagen na de eerste Actie Tomaat is de groente opnieuw het symbool geworden van Slecht Theater. En in één klap is de Nederlandse theaterwereld een prijs rijker. Gisteravond reikte de redactie van Moose, het virtuele tijdschrift over theater, in café De Blincker de eerste Gouden Tomaat uit aan de artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam voor de voorstelling 'Dark Lady'.

Deze muziektheaterproductie, die in de kranten was afgebrand, werd door de lezers van de theaterwebsite uitgeroepen tot de slechtste voorstelling van het afgelopen seizoen. Unaniem was die stemming allerminst: van de 71 inzenders hadden slechts acht op 'Dark Lady' gestemd. Desalniettemin vond de redactie van Moose dat 'Dark Lady' de prijs volkomen terecht heeft gewonnen. De grauwe middelmaat is hun geen prijs waard. de Gouden Tomaat is bedoeld voor "makers die durven en die de plank hebben misgeslagen. Voor makers die de Eland-uitwijk hebben genomen en die nu, na een driedubbele koprol, uitgeteld in de berm liggen." De tweede plaats werd ingenomen door ''n Meeuw' van het Noord Nederlands Toneel, die vier stemmen kreeg.

Is deze prijs nu een klap in het gezicht van Gerardjan Rijnders? De redacteuren van Moose menen van niet. In het juryrapport schrijven zij dat de Gouden Tomaat vooral een prijs van 'vergeving en troost' is. "Het geheugen van het publiek is niet lang en roemrijke daden worden theatermakers langer nagedragen dan fouten."

Ook Gerardjan Rijnders, die zo sportief was het goudgeschilderde stuk groente persoonlijk - en in aanwezigheid van het hele creatieve team van 'Dark Lady' - in ontvangst te nemen, beschouwt de prijs niet als een belediging - hij leek eerder geamuseerd. In zijn dankwoord zei hij dat hij op grond van het juryrapport alleen maar concluderen dat hij "de beste voorstelling van het afgelopen seizoen heeft gemaakt."

Theaterwebsite Moose (www.moose.nl) is ongeveer twee jaar geleden opgericht door jonge theaterwetenschappers. Moose bevat een groot aantal minirecensies, waarin toneelvoorstellingen op originele manier worden beoordeeld. Een gewei bij de bespreking wijst op kwaliteit; als een voorstelling niks is, dan staan er één of meer blikjes tomatenpuree afgebeeld.

Al kort na de première gooide 'Dark Lady' hoge ogen voor de Gouden Tomaat. Een redacteur omschreef de voorstelling als "artistieke diarree", en beloonde haar met vijf blikjes.

Gerardjan Rijnders had niet verwacht dat 'Dark Lady' de prijs zou krijgen - zelf gokte hij eerder op 'Wilhelmina, Je maintiendrai' of 'Hamlet' van Het Nationale Toneel. Inderdaad; dat waren precies de voorstellingen die afgelopen seizoen de Publieksprijs wonnen.

Pieter Bots in Het Parool, 12 oktober 1999


artikel

Terug naar Moose in de Pers

praat mee

schrijf een mini