oude meuk

Moose in de Pers

De Gouden Tomaat voor Het vuil etc.

AMSTERDAM - De mensheid heeft gesproken: de slechtste toneelvoorstelling van het afgelopen seizoen was 'Het vuil, de stad en de dood' van Rainer-Werner Fassbinder door het Nationale Toneel. De mensheid bestond in dit geval uit ruim veertig procent van de 749 stemmen die werden utgebracht op de theaterwebsite Moose. Daarmee is 'Het vuil' etcetera onder regie van ]ohan Doesburg de winnaar geworden van de Gouden Tomaat 2003. Doesburg, niet de beroerdste, zegde toe de prijs zelf op te halen in café De Blincker. En hij deed dat gisteravond.

Hij was vergezeld van de volledige crew van de voorstelling en vier acteurs (de andere moesten werken). Volgens Simon van den Berg van Moose waren ze allen 'in strak maffia-pak'. "Het was een soort overval, ze kwamen allemaal tegelijk binnen." Doesburg nam de prijs in ontvangst,maar zei wel dat hij de lezers van Moose graag in Den Haag zou ontvangen om het over hun keuze te hebben.

Op de tweede plaats eindigde 'Night and day' van De Paardenkathedraal, op de derde 'Van Gogh' van Het Toneel Speelt/ZT Hollandia. De redactie van Moose had zelf de drie voorstellingen genomineerd, maar lijkt achteraf niet bijzonder gelukkig met de winnaar: "Zouden de stemmers misschien toch vinden dat het stuk niet opgevoerd mag worden?"

Toen 'Het vuil' etc. in 1987 voor het eerst zou worden opgevoerd, ook onder regie van Van Doesburg, ontstond een hevige reI, omdat het stuk antisemitisch zou zijn. Door alle protesten kwam het toen niet verder van een besloten voorstelling. Bij de première vorig jaar in Den Haag bleven protesten uit.

De Moose-redactie had liever gehad dat 'Van Gogh' had gewonnen. Dat had immers 'een weinig spannende, pretentieuze tekst' van Bas Heijne, een onwillige cast en een regisseur die wegliep.

De Gouden Tomaat wordt toegekend sinds 1999. De prijs is niet alleen maar depreciërend. Hij beloont ook getoonde moed. "Wij willen een prijs voor makers die geen genoegen nemen met wel aardig. Wij willen een prijs voor makers die durven en die de plank hebben misgeslagen. Voor makers die de eland-uitwijk hebben gemaakt en die nu, na een driedubbele koprol, uitgeteld in de berm liggen."

uit Het Parool, 7 oktober 2003


artikel

Terug naar Moose in de Pers

praat mee

schrijf een mini