oude meuk

Moose in de Pers

Via Viola van Boermans wint de Gouden Tomaat

(Van onze kunstredactie)

AMSTERDAM - Via Viola, een co-productie van De Theatercompagnie, Victoria en Muziektheater Transparant, heeft De Gouden Tomaat 2002 gewonnen, de publieksprijs voor de slechtste voorstelling van het seizoen. De voorstelling kreeg 46 procent van de 310 uitgebrachte stemmen.

De Gouden Tomaat is de jaarlijkse publieksprijs voor de slechtste theatervoorstelling van het seizoen en wordt toegekend door de lezers van Moose, een theaterkrant op internet. De prijs wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt.

Regisseur Theu Boermans heeft het zwaar te verduren gehad met deze voorstelling. Hij had de Belgische toneelspeelster en -schrijfster Pascale Platel gevraagd het scenario te schrijven. Aarich Jespers, drummer van Zita Swoon, tekende voor de muziek. Maar Boermans stelde de Nederlandse première van Via Viola een maand uit, omdat hij niet tevreden was over de Belgische première. De Belgische pers was negatief en enkele theaters annuleerden de voorstelling wegens onvoldoende kaartverkoop.

Het uitstel mocht niet baten, ook de Nederlandse kritieken waren vernietigend. De Groningse theaterdirecteur Thom van der Goot gelastte de voorstelling in zijn theater af, omdat hij hem plat en banaal vond.

Het publiek kon op de website van Moose in Minirecensies laten weten hoe het Via Viola had gevonden: "Deze voorstelling is de ideale kandidaat voor de Gouden Tomaat 2001-2002. Zelden zoiets vreselijks gezien."

En: "Deze voorstelling had nooit verder moeten komen dan de eerste try-out."

En: "Een niet interessant verhaaltje, een megalomaan decor, niet geregisseerde acteurs, onzinsausje eroverheen geflikkerd met wat video."

De overige twee genomineerden voor De Gouden Tomaat waren Oidipous van Toneelgroep Amsterdam en Midsummernightsdream van De Paardenkathedraal.

Dit is de vierde keer dat de Gouden Tomaat wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren The Massacre at Paris van Toneelgroep Amsterdam, Magie van het kwaad van Theater het Amsterdamse Bos en Dark Lady van Toneelgroep Amsterdam in samenwerking met Het Muziektheater.

De Gouden Tomaat wordt 7 oktober in uitgereikt in café De Blincker bij de Nes.

uit Het Parool, 3 oktober 2002

Terug naar Moose in de Pers

praat mee

schrijf een mini