oude meuk

Moose in de Pers

Harten Vijf

Ook Bekende Nederlanders maken naar hartelust gebruik van internet en het wereldwijde web. Welke websites staan in hun Top Vijf? En hoe toegankelijk zijn ze volgens hen voor mensen met een leeshandicap? Een panel test de favoriete vijf aan de hand van objectieve toegankelijkheidscriteria, geeft commentaar en doet aanbevelingen.

Marc van Warmerdam (Haarlem, 1954) is directeur van de muziektheatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond. Met het filmmaatschappijtje Graniet Film produceert hij de films van regisseur/schrijver Alex van Warmerdam w.o. De Jurk (1996) en Kleine Teun (1998). Hij is één van de initiatiefnemers en bestuursvoorzitter van Het Ketelhuis, bioscoop voor de Nederlandse film op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam.

De Harten Vijf van Marc van Warmderdam zijn
1) [us.imdb.com]
2) [www.pianographique.com]
3) [www.flyingpuppet.com]
4) [encyclopedie.pagina.nl]
5) [www.moose.nl]

Marc van Warmerdam houdt van film en theater. De top 5 van Marc van Warmerdam komt qua toegankelijkheid totaal niet overeen met de huidige volgorde van zijn selectie. Laten we onderaan beginnen:

[www.pianographique.com] en [www.flyingpuppet.com]
Een gedeelde vierde plaats is op toegankelijkheidsgebied weggelegd voor de nummers 2 en 3 in de top 5 van Marc van Warmerdam. Op Pianographique.com kun je een grafische piano maken en bespelen: onder een toets van je toetsenbord kan bijvoorbeeld een gitaarsolo, een rap of applaus schuil gaan. Flyingpuppet.com biedt de keuze uit een groot aantal multimediale 'schilderijen' die interactief met de muis te beïnvloeden zijn. Voor zienden een lust voor het oog.
De leesbaarheid van beide sites is echter slecht en het contrast niet om over naar huis te schrijven. Toegankelijkheidsrobot Bobby en de panelleden zijn snel uitgepraat. Bobby kan de pagina's niet testen en de panelleden kunnen hier niets mee. De reden is de technologie die gebruikt is om de website te bouwen: Flash. Ook de plug-in Shockwave is vereist om de sites te kunnen bekijken. Flash is een mooie taal om flitsende, knipperende en spetterende sites mee te maken. Dat past uitstekend bij het wereldje van film en interactieve beeldende kunst. Maar als we kijken naar toegankelijkheid heeft de producent van de technologie, Macromedia, het niet ver geschopt.

[us.imdb.com]
Op de derde plaats komt de Internet Movie Database. Op deze Amerikaanse site lees je alles over films en filmmakers, maar ook over tv-programma's, video's en dvd's . Het contrast en de leesbaarheid van deze website zijn een verademing na de Flash-pagina's. Zwarte letters op een witte achtergrond, duidelijk lettertype en de mogelijkheid de letters uit te vergroten. Frames en plug-ins, zoals Shockwave, worden niet gebruikt. Wel bevat de website een aantal imagemaps, ofwel afbeeldingen die zijn samengesteld uit meerdere plaatjes die ieder een hyperlink vormen. De meeste hiervan zijn redelijk toegankelijk, maar niet overal zijn de alt tags, tekstalternatieven, toegevoegd. Soms blijft het dus nog even gissen. Voor blinden maakt dat de navigatie wel wat gecompliceerd. Met Bobby is het niet gelukt deze website te testen.

[encyclopedie.pagina.nl]
De startpagina van encyclopedieën kent de bekende opmaak, want de dochterpagina's van startpagina.nl hanteren allemaal een gelijksoortige structuur. De pagina is opgebouwd uit kolommen. Voor de meeste slechtzienden is dat niet praktisch. Het lettertype is duidelijk en goed leesbaar, maar het contrast laat in de tekstblokken op deze site te wensen over: zwart op grijs. De pagina maakt geen gebruik van frames en imagemaps, maar helaas ook niet van alt tags. Zonder de mogelijkheid JavaScripts te draaien, is deze site niet leesbaar. Bobby is het grotendeels eens met het testpanel. Vooral het feit dat de pagina veel JavaScript gebruikt en het structureel ontbreken van alt tags wordt de bouwers door Bobby zwaar aangerekend.

[www.moose.nl]
De nummer 1 op toegankelijkheidsgebied is Moose.nl, de website van een digitaal tijdschrift over film en theater. Op de pagina's van Moose is veel tekst te vinden. Een duidelijk lettertype en goed contrast zijn voor een site als Moose extra belangrijk. Daaraan hebben de bouwers ook gedacht. Het lettertype is duidelijk en de tekengrootte van de letters kan worden aangepast. Voor het contrast kan men kiezen tussen zwart/wit of wit/zwart. Imagemaps en plug-ins worden niet gebruikt. Frames zijn wel op de pagina's van Moose aangetroffen, maar voor de navigatie zijn ze niet storend. Ook voor Bobby staat Moose op 1. Bobby test op een aantal onderwerpen. De belangrijkste items met betrekking tot toegankelijkheid zijn samengevat in de Priority 1 Accessibility Guidelines. Bobby vond op de hele site slechts 1 klein programmeerfoutje: een afbeelding zonder alt tag. Daarom is de site nog net niet Bobby Approved.

Uit de Nieuwsbrief Anderslezen.nl, nummer 9, maart 2002

Terug naar Moose in de Pers

praat mee

schrijf een mini