oude meuk

Moose in de Pers

Gouden Tomaat voor Toneelgroep Amsterdam?

Toneelgroep Amsterdam heeft nog maar net de champagne achter de kiezen voor de winst van de Grote Theaterfestival Prijs 2000 (vijftig mille) voor 'De Cid', of het gezelschap kan de smaak wegspoelen met tomatensap. De groep is met 'Jeanne d'Arc van de slachthuizen' op internet genomineerd voor de Gouden Tomaat. Deze prijs is vorig jaar ingesteld door de critici van het virtuele theaterblad www.moose.nl voor de slechtste voorstelling van het afgelopen seizoen.

Iedere toeschouwer kan digitaal stemmen, mits hij of zij "kotsend, knarsetandend, daas, met hoofdpijn of met het klamme zweet op de rug" een theaterzaal heeft verlaten. Vorig jaar koos het publiek 'Dark Lady', ook van Toneelgroep Amsterdam. Artistiek leider Gerardjan Rijnders was zo fair de Gouden Tomaat 1999 zelf in ontvangst te nemen.

Dit jaar kan hij van de schandpaal worden gered, mits medegenomineerden 'Antigone' van FACT, 'De dame met de camelia's' van Het Zuidelijk Toneel en 'De magie van het kwaad' van Theater het Amsterdamse Bos hem voorbijstreven. Misschien moeten alle acteurs van Toneelgroep Amsterdam even een stem uitbrengen vóór 30 september. Er is een troost: Jeanne d'Arc zou het revolutionaire imago van de theatertomaat met verve omarmen.

uit de rubriek 'Rumoer' in de Kunst & Cultuur bijlage van de Volkskrant, 14 september 2000


artikel

Terug naar Moose in de Pers

praat mee

schrijf een mini