oude meuk

Prijs

De Eerste Prijs

Trofee

Jaarlijkse prijs voor opvallend jong talent in de sector kunst en cultuur, "uitgezonderd film, toneel en jeugdtheater." Kleinkunst dus. Mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds.

Voorheen de Pall Mall Exportprijs, maar moest vanwege nieuwe tabakswet naam wijzigen. Daarna de British American Tobacco Prijs, maar moest vanwege nieuwe tabakswet naam wijzigen.

De winnaar krijgt: 15000 euro en een replica van een beeld van Yvonne Kracht
De prijs bestaat sinds: 1978

zie ook: http:/www.deeersteprijs.nl

Winnaar

Winnaar in 2003: Ashton Brothers

De jury: Martine Bijl, Ron Peereboom Voller, Simone de Waard en Hans van Willigenburg (voorzitter).

De jury aan het woord: 'De jury zag het afgelopen jaar bij het opkomend theatertalent een duidelijke invloed van stand-up comedy. Geheel tegen de stroom in en daarom uniek zijn de Ashton Brothers met hun programma 'Tragiek van de Onderman'. Zij maken gebruik van de traditie van het varieté maar zijn vernieuwend in vorm en overdonderen met jeugdige en tomeloze energie. De bouwstenen van hun optreden zijn acrobatiek, slapstick en muziek waarbij humor in hoog tempo wordt afgewisseld met ontroering, en grote theatrale effecten met kleine intieme momenten. Met nauwelijks meer dan twee ladders en vier tafels smeden zij hun verschillende nummers tot een coherent geheel. Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde hebben de jury ervan overtuigd over talent, vakmanschap en durf te beschikken.'

zie ook: Minirecensies: 'Tragiek van de onderman', Ashton Brothers

terug naar het overzicht van de winnaars

praat mee

schrijf een mini