oude meuk

Prijs

Taalunie Toneelschrijfprijs

Trofee

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het afgelopen seizoen voor het eerst werd opgevoerd.

Heette voor 1993 de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs. Met de uitreiking van de prijs wil men een veelbelovend toneelauteur de kans geven zich verder te ontwikkelen. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen.

De winnaar krijgt: 10.000 euro
De prijs wordt uitgereikt door: Nederlandse Taalunie
De prijs bestaat sinds: 1987

Winnaar

Winnaar in 2007: Rob de Graaf

Nominaties:
- 'Twee', geschreven door Jurre Bussemaker voor Aan Tafel
- 'Vrede', geschreven door Rob de Graaf voor Keesen&Co
- 'Mightysociety4', geschreven door Eric de Vroedt voor Mightysociety
- 'Niemandsverdriet' en 'Het Vierde Rijk', twee teksten van Peer Wittenbols, geschreven voor Toneelgroep Oostpool

De jury: Christophe Aussems, theatermaker en artistiek leider bij theatermakershuis de Queeste, Sophie Kassies, dramaturg en toneelschrijver, en Joke Tjalsma, theatermaker en toneelspeler.

voor 'Vrede'
De jury over het stuk: "Rob de Graaf werkt de op zich eenvoudige en klassieke situatie op zijn krachtigst en met uiterste precisie uit. Vrede is zuiver van taal, de karaktertekening is ongelooflijk knap en menselijk, de gelaagdheid en diepgang van de onderlinge relaties immens, de gesprekken die gevoerd worden zijn wezenlijk van begin tot eind. Vlijmscherp weet hij de ontreddering in het aangezicht van de dood te treffen. Vrede biedt een confronterend inzicht in de niet aflatende behoefte van mensen om anderen te definiƫren en in hokjes te stoppen. Steeds pijnlijker wordt echter duidelijk dat we nooit weten wie de ander is, omdat ons eigen subjectieve oordeel ons in de weg zit. Over hoe mensen zich tot elkaar verhouden gaat het, over wat er is en wat er niet is, wat je hebt en wat je niet hebt. Vrede is genadeloos en grijpt je bij de strot."

terug naar het overzicht van de winnaars

praat mee

schrijf een mini