oude meuk

Dossier verkiezingen

Wim van de Camp

(CDA, geboren 27 juli 1953, Oss)

Mr.ing. Wilhelmus Gerardus Johannes Maria van de Camp -zegt u maar Wim- is een oudgediende in Den Haag. Al sinds 1986 zit hij in de Tweede Kamer voor het CDA, waar hij bekendheid verwierf met zijn law-and-order mentaliteit als fractiewoordvoerder voor justitie. Met veel van zijn proefballonnetjes krijg hij de linkse partijen eenvoudig op de kast. De zorgboerderijen voor drugsverslaafden, het DNA-paspoort, een verbod op gewelddadige computerspelletjes, en het opheffen van het verschil tussen soft- en harddrugs, het komt allemaal uit de koker van Wim. Pas de afgelopen paar maanden profileert hij zich tijdens verkiezingsbijeenkomsten ineens ook als cultuurspecialist.

Helemaal verrassend is dat niet: Van de Camp werd in 2001 voorzitter van de vaste kamercommissie voor OC&W en is al langer fractiespecialist voor onderwijs, dat bij het CDA nog steeds hand in hand gaat met cultuur.

Wat zou dat betekenen: Wim als staatssecretaris? Geen extra geld in ieder geval. Het CDA is niet te porren voor de één-procent-formule (één procent van de rijksbegroting naar cultuur) en Van de Camp benadrukt op verkiezingsbijeenkomsten in het land keer op keer dat budgetverruiming er gezien huidige economische omstandigheden echt niet in zit.

Van de Camp vindt de kunst nu te elitair: "Zingen in georganiseerd verband is de grootste hobby in Nederland maar krijgt geen politieke aandacht. De Cultuursector met de grote C staat te ver af van de sector met een kleine c. Meer samenwerking tussen die twee sectoren kan zeer bevruchtend werken." Zou hij motorrijden ook cultuur vinden? Hij hult zich in elk geval graag in het leer op zijn Yamaha R1 ("schrijf maar gewoon R1, dan weet de kenner genoeg").

Waar hij het niet van moet hebben is van zijn uiterlijk: op de site Politiek-digitaal.nl werd onderzocht welke politici het publiek aantrekkelijk vond. Van de Camp bleek de nummer vijf op de lijst van onaantrekkelijkste politici. (Overigens stond collega-Nieuwe Meneer Ferry Hoogendijk op de tweede plaats; hij moest alleen mede-LPFer Harm Wiersma onder zich dulden.

Natuurlijk wordt hij niet staatssecretaris: Van de Camp zit te dicht bij de uitgang in het CDA (hij duikelde na mei van plaats 12 naar 24 op de lijst): hij hoort te veel bij het establishment en Balkenende en co houden niet zo van dit soort Katholieken.
Natuurlijk wordt hij wel staatssecretaris: Hij heeft aangegeven dat hij wel te porren is voor een functie als bewindsman en een strenge conservatief met de hand op de knip past helemaal in de tijdsgeest.

zie ook: www.politiek-digitaal.nl: Kiezer stemt niet op uiterlijk
en ook: www.wimvandecamp.nl

praat mee

schrijf een mini