oude meuk

Dossier verkiezingen

John Leerdam

John Leerdam (PvdA, geboren 1961, Willemstad, Curaçao)

Op dit moment is John Leerdam charismatisch leider van Cosmic in Amsterdam, maar zijn ambities reiken veel verder. Cosmic is nu al de spin in het web van multicultureel Nederland. Leerdam is regisseur voor theater en film, bestuurder, discussieleider, spokesman, adviseur, en werkt voor talloze grote en kleine organisaties: van het Ministerie van OC&W tot Paradiso, van het Slavernijmonument tot de Hogeschool voor de Kunsten.

In 1981 nog werd hij na een jaar van de Toneelschool Maastricht weggestuurd; als zwarte acteur zou hij toch nooit aan de bak zou komen. Daarna was hij de eerste zwarte student aan de Amsterdamse regie-opleiding.

Zelf zegt hij dat hij knipoogt naar de politiek, maar die flirt gaat inmiddels wel wat verder. Hij ging met de PvdA mee op campagne en was dit jaar even in de race voor een wethouderspost in Amsterdam. Hij is mede-auteur van het pamflet 'The 7% solution', waarin gepleit wordt voor extra subsidie voor allochtone kunstenaars. Zijn grote vriend Rick van der Ploeg mismaakte dit idee tot 3% strafkorting, die in de Cultuurnota werd gereduceert tot een 2% bonusregeling. Leerdam bleef achter Van der Ploeg's ideeën staan, maar hij was ook één van de organisatoren van de kunstenaarsprotesten in november 2000.

Leerdam wil dat allochtonen meedenken en meebeslissen over internationaal cultuurbeleid, de culturele diversiteit binnen de kunsten, en het integratiebeleid in het algemeen. Hij wil het intergratieproces graag "streamlinen" want hij gebruikt graag dat soort funky termen.

"Ik haat het dat het er nu op lijkt dat de politiek allochtonen een "favor" doet. Het is ons recht", aldus de man die daarnaast ook denkt dat als hij wit zou zijn en veel minder slim, hij het waarschijnlijk toch nog verder had gebracht dan nu.

Natuurlijk wordt hij niet staatssecretaris: Het stimuleren van jong en allochtoon is eigenlijk alweer passé; de volgende staatssecretaris zal bejaarden naar het theater moeten krijgen.
Natuurlijk wordt hij wel staatssecretaris: Het wordt nu toch eindelijk wel eens tijd voor een minderheid in het kabinet. Cultuur is een prima plek om Den Haag te laten wennen aan het nieuwe Nederland (zie ook: Marga Klompé)

zie ook: VNG, 18/9/00
en ook: Parool 29/4/99
en ook: NRC & Volkskrant, 1/7/99
en ook: Parool, 23/9/99
en ook: Parool, 7/10/99
en ook: IN: MultiCulti

praat mee

schrijf een mini