oude meuk

Dossier verkiezingen

Jeltje van Nieuwenhoven

jeltje (PvdA, geboren 2 augustus 1943, Noordwolde)

Deze dochter van een rietmeubelmaker uit Friesland kan bijna geen vreemde voor u zijn. Jeltje groeide op in een ouderwets rood arbeidersnest en bewaakt nu als eerste vrouw bij de PvdA de sociaal-democratische roots. Van oorsprong was Jeltje bibliothecaresse. Ze combineerde haar boekenloopbaan met een carrire bij de Rooie Vrouwen. In 1981 kwam ze in de Tweede Kamer, waar ze met een kleine onderbreking steeds zou blijven. Cultuur en media heb al die tijd tot haar portefeuille behoord. Van 1998 tot 2002 was Jeltje de eerste vrouwelijke Tweede Kamervoorzitter. Toen Ad Melkert zich terugtrok als partijleider en fractievoorzitter werd ze door het partij bestuur aangewezen als tussenpaus. De ledenvergadering koos echter Wouter Bos en Jeltje mocht weer als woordvoerder cultuur het land in, op campagne.

Jeltje is cultureel omnivoor. Literatuur, beeldende kunst en zelfs toneel mogen zich in haar warme aandacht verheugen. Vanzelfsprekend heeft ze een leuke hoeveelheid commissariaten en bestuursfuncties (bijvoorbeeld bij Huis aan de Amstel en Het Nationale Toneel). Door haar gevoel voor humor, duidelijke taal en noordelijke accent heeft ze een oprechte en weinig dikdoenerige uitstraling. Politieke intimi weten echter dat ze dat ze enorm goed is in vuile spelletjes met list en bedrog. Wie daarvan een indruk wil krijgen, kan Jeltje herkennen in het personage Ietje in de sleutelroman 'Een sterke afgang' van Ger Thijs, over diens werdegang bij HNT. Ietje, van het bestuur van de vriendenvereniging, maakt met haar listen het leven van de artistiek leider behoorlijk zuur.

Van Nieuwenhoven is al vaker getipt voor een bewindspost, maar is uiteindelijk nooit geschikt bevonden voor minister of staatssecretaris. Als reden hiervoor wordt vaak aangegeven dat mevrouw niet hooggeschoold is. Wellicht heeft de Nieuwe Politiek er in elk geval voor gezorgd dat ruim twintig jaar Kamerervaring ook nog ergens goed voor is en je niet meer per se een doctorstitel voor je naam hoeft hebben te staan.

Natuurlijk wordt ze niet staatssecretaris: Jeltje is de eerste vrouw van de PvdA. Die krijgt vast een belangrijker post dan Cultuur. Misschien wel premier... Of een ander scenario: Jeltje is al eerder genoemd als burgemeester van Amsterdam en wordt misschien "geruild" met Job Cohen.
Natuurlijk wordt ze wel staatssecretaris: Jeltje heeft een heel brede belangstelling voor en verstand van de kunsten met grote en kleine K. Ze heeft humor en kan de kunsten in deze economisch mindere tijden goed beschermen. Bovendien is ze te paars voor een hogere functie.

zie ook: www.jeltjevannieuwenhoven.nl

praat mee

schrijf een mini