oude meuk

Dossier verkiezingen

Ferry Hoogendijk

Ferry Hoogendijk (LPF, geboren 1933, Gouda)

Van 1972 tot 1985 was Hoogendijk hoofdredacteur van Elsevier en in die hoedanigheid bestrijder van alles wat links was in het algemeen en van Joop den Uyl in het bijzonder. Hoogendijk is doctor in de sociologie. Hij promoveerde aan de VU op de verkiezingcampagne van Ronald Reagan. Typen heeft hij echter nooit geleerd; hij dicteerde altijd alles.

Bij Elsevier raakte Hoogendijk in de jaren '70 meerdere malen betrokken bij schandalen, die zijn positie als onafhankelijk journalist aantastten. Zo bleek hij campagneteksten te schrijven voor Hans Wiegel in opdracht van Freddy Heineken en betaalde hij 300.000 gulden voor een interview met Eschel Rhoodie, de gewezen persofficier van de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag. Velen zagen hierin een rechtstreekse sponsoring van de promotor van het Apartheidsregime.

Naast politieke journalistiek is kunst verzamelen zijn tweede passie. Na zijn vertrek bij Elsevier zette hij een tijdschrift op: 'Art and Value'; de titel geeft zijn voornaamste interessegebied wel aan. Over zijn eigen collectie, vooral bestaande uit Cobra, zei hij: "Mijn pensioen hangt hier aan de muur".

Met Hoogendijk als staatssecretaris (of misschien wel minister) van Cultuur zullen marktwerking en winst belangrijke uitgangspunten worden. Voor door de overheid in stand gehouden kunstreservaten voelt hij niets: subsidie op operakaartjes moet verdwijnen.

Natuurlijk wordt hij niet staatssecretaris: Hij vindt zichzelf te oud voor een ministerspost en de LPF zoekt mensen uit het veld.
Natuurlijk wordt hij wel staatssecretaris: Bij cultuur hoort immers ook Media en daar wil de LPF natuurlijk bovenop zitten.

zie ook: Volkskrant, 24/5/02
en ook: Vera over kwaliteit

praat mee

schrijf een mini