oude meuk

Dossier verkiezingen

Atzo Nicolaï

Atzo Nicolai (VVD, geboren 1960, Delft)

Wie? Adso, Atso, Axel? Nee: Atzo dus, dat is een Friese naam. Meestal dus A. Nicolaï genoemd vanwege de moeilijke naam. Zit sinds 1998 in de Tweede Kamer voor de VVD, heeft cultuur en omroepzaken in zijn portefeuille en laat flink van zich horen.

Atzo werd in 1990 algemeen secretaris van de Raad voor de Kunst, regelde de reorganisatie van dit adviesorgaan en werd daarna, in 1995, algemeen secretaris van de nieuwe Raad voor Cultuur. Hij hielp met het formuleren van de politieke uitgangspunten van het Ministerie van OC&W en kwam daarna in de Kamer.

Daar heeft hij lekker teggen het beleid van Rick van der Ploeg aan lopen schoppen. Atzo vind dat de huidige staatssecretaris enorme kansen laat liggen op het gebied van de digitaliserende samenleving en noemde diens plannen voor cultuur beleid voor minderheden "ronduit gevaarlijk". Hij heeft zich erg ingespannen om Van der Ploeg's plannen minder radicaal te maken. In dat proces lag hij soms wat overhoop met de cultuurcollegaatjes van de andere partijen in de Kamer.

Op dit moment is hij de man achter het plan kleinere groepen uit de Cultuurnota te gooien en bij het Fonds voor de Podiumkunsten onder te brengen. Dit zou de Raad en de groepen een hoop werk schelen (over de hoeveelheid werk voor het FPK wordt met geen woord gerept).

Atzo zegt dat hij niet geloofd in het verschil tussen hoge cultuur en lage cultuur, maar ergert zich wel groen en geel aan spelletjes als Lingo bij de publieke omroep.

Natuurlijk wordt hij niet staatssecretaris: Een VVD-er op Cultuur: dat zou een revolutie wezen!
Natuurlijk wordt hij wel staatssecretaris: De Raad voor Cultuur moet weer op de schop en Atzo heeft er ervaring mee.

zie ook: NRC, 13/3/02
en ook: NRC, 6/11/01
en ook: ANP, 14/11/00
en ook: Volkskrant, 16/5/00
en ook: Volkskrant, 5/11/99
en ook: Theatermaker 10/98
en ook: www.atzonicolai.nl

praat mee

schrijf een mini