oude meuk

Cultuurnota 2001-2004

Cursus Actievoeren voor Beginners

Actie in cultuurnotaland! Het weekend van 11 november moet het hoogtepunt worden van de acties die de culturele sector voert om duidelijk te maken dat het ANDERS moet. Vooral met MEER geld. In voorafgaande acties hebben de Nederlandse cultuurdragers zich laten kennen als actie-amateurs. Gelukkig draagt Moose graag een steentje bij met deze Cursus Actievoeren voor Beginners in 16 simpele lessen.

Les 1. Bereid je voor
Het gevaar van elke actie is de politie en in het bijzonder de stille. Ga op bezoek bij Bureau Jansen & Jansen, laat je voorlichten over je rechten, en begin alvast met het opstellen van een zwartboek. Kennis is Macht, hier belangrijke bronnen:

Het Autonoom Centrum: http://www.xs4all.nl/~ac/
De Rechtswinkel: http://www.xs4all.nl/rechtwnk/
Onderzoeksbureau Jansen en Jansen: http://www.xs4all.nl/~respub/

Les 2. Verenigt U!
De acties worden tot nu toe georganiseerd door "FNV KIEM, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, Kunsten '92, Nederlandse Toonkunstenaarsbond en de Vereniging Werkgevers in de Kunsten in samenwerking met de instellingen"... Hallo, bent u daar nog? Formeer dus het Actie Comité Theater (ACT!) en organiseer alles onder die naam. Dat is ook handig als er ergens wat ruiten sneuvelen of als iemand een bloedneus krijgt: ACT is geen officiële organisatie en dus is er niemand verantwoordelijk.

Les 3. Bedenk een leus
Zodat die overal en altijd geyelld kan worden. Dan weet iedereen bij al die schouwburgen dat het één en dezelfde actie betreft en kunnen sympatisanten makkelijk inhaken. Bijvoorbeeld: "Ideeën ontruim je niet, theater gaat door"; "RvC, weg ermee". Tip: Verbind een consequentie aan je actie, zoals: "Geen 1 procent, Rick in het cement!"; "Geef ons godver 2 miljoen, voor minder gaan we het niet doen!"

Les 4. Het actiekostuum
Pas je kostuum aan, weg met de elegance! Draag kistjes (kun je goed mee trappen), Palestijnensjaal (handig voor onherkenbaarheid, biedt ook bescherming bij traangas) en een bomberjack (lekker warm, veel zakken voor handige dingetjes, zoals een koevoet om stenen uit de straat te tillen). Voor de rest kleren die vies mogen worden en stuk mogen gaan.

Les 5. Promoot de actie
Liedjes zijn goed, maar 'Rickie, geef me nog een likkie' voldoet niet aan de basisregels van een goed protestlied: je kunt het niet met 10.000 man tegelijk zingen (de All-we-are-saying-is-give-peace-a-chance-factor, zeg maar). Bovendien werkt het niet als yell (zie les 3). Zorg voor stickers en beklad theaterwc's. Laat een populaire discjockey een kaartenactie organiseren met de tekst "Ik ben woedend", laat alle post bij Rick thuis bezorgen.

Les 6. Locatie
Bij actievoeren zijn drie dingen van belang: locatie; locatie; locatie. TIN is de slechtst denkbare plek; je moet niet je eigen huis gaan bevuilen. Laat het Ministerie van OC&W (Europaweg 4, Zoetermeer), De Raad voor Cultuur (RJ Schimmelpennincklaan 3, Den Haag) of Rick zelf (Oudezijds Voorburgwal 219, Amsterdam) maar met de roet, de rook en de stank zitten. Bovendien: de Herengracht, Lelylaan; het blijven prikacties die niemand prikken. Het moet natuurlijk wel ludiek zijn. Mmm, iets leuks, iets ludieks... Het Centraal Station Utrecht!

Les 7. Timing
Timing is essentieel. Zo is Moose dit weekend op spirit-stage in Valkenburg. Dat is dus geen goede tijd voor een grote actie.

Les 8. Zoek versterking
Vraag militante actiegroepen uit Italië, Frankrijk, Duitsland en Ierland om je bij te staan in het algehele verzet tegen de inperking van de artistieke vrijheid en het opkomende fascisme. Zij kunnen het goede voorbeeld geven en geven wat volume aan je actie. Zie Autonoom Centrum voor contactadressen.

Les 9. Kraak een pand
Kraak de Stadsschouwburg onder het motto 'als er geen geld is om te spelen gaan we hier maar wonen' en vecht net zolang totdat de ME je er met een bulldozer uit komt scheppen.

Les 10. Make some noise!
Houd een lawaai-actie voor het huis van Rick van der Ploeg. Dat zal hem ook enorm populair maken bij z'n buren. Mooie variant hierop is de Jubelactie: prijs Van der Ploeg het graf in, door hem constant luidkeels toe te zingen en te juichen, met name midden in de nacht...

Les 11. Toon dat het menens is
Kidnap Hanneke Groenteman, laat de eerste week niets van je horen zodat er nog gedacht kan worden aan anti-semitische motieven. Als er genoeg publiciteit is, maak je duidelijk dat het om De Kunsten gaat.

Les 12. Toon historisch besef
Kunst is een zaak van leven en dood. Hou sit-ins op grote kerkhoven waar legendarische toneelspelers en regisseurs liggen, onder het mom dat ze zich in het graf zouden omdraaien.
Iets hardere variant: blaas het beeld van Vondel op, zeg dat als er niet snel iets gebeurt Gerardjan Rijnders de volgende is.

Les 13. Zorg voor een foto-moment
Regel in het kader van 'En hij ploegde voort' 300 landbouwturbines. Rij met 15 kilometer per uur van Amsterdam naar Den Haag. Bezet het Binnenhof en ploegen maar!

Les 14. Gooi het lichaam in de strijd
Arthur Sonnen laat zijn baard staan tot er 1% van de Rijksbegroting voor de kunsten is. Ivo van Hove doet ook mee. Jan-Joris Lamers zal daarentegen juist geschoren door het leven gaan totdat het doel bereikt is.

Les 15. De zelfmoordactie
Zoek een theaterwetenschapper die bereid is zichzelf op te blazen voor het hogere doel.

Les 16. Weet wanneer te stoppen
Is het doel binnen handbereik: doe je nette pak weer aan, koop een retourtje Den Haag en zeg breed glimlachend en heel geloofwaardig dat je altijd al goed kon acteren. Zeg tijdens de laatste onderhandelingen, tussen neus en lippen door, te weten dat Moose toch ook echt geld moet krijgen.

Succes!

zie ook: Kort Nieuws: VNG, 3/11/00
en ook: Kort Nieuws: VNG, 20/10/00
en ook: Kort Nieuws: VNG, 18/9/00
en ook: Kort Nieuws: ANP, 19/10/00
en ook: Kort Nieuws: ANP, 31/10/00
en ook: Foto's van de Kunstblokkade
en ook: Foto's van de actie bij het TIN
praat mee

schrijf een mini