Oud Archief

Gouden Tomaat 2000

Reactie van Bram Verschueren

Beste Moose,

Tijdens de uitreiking van de tweede Gouden Tomaat heerste er enige droefheid wegens de afwezigheid van de winnaars van de alom begeerde prijs. Iedereen, inclusief de redactie van Moose, had iemand van Theater het Amsterdamse Bos verwacht. Helaas, helaas, de gelukkigen bleken verhinderd. Deels omwille van het nogal late bericht van Moose, zo liet een uiterst vriendelijk briefje, vakkundig door Miel de Zwart voorgelezen, ons weten. Maar, zo was iedereen overtuigd, de makers van 'De Magie van het Kwaad' namen het sportief op.

Hoe droevig word ik dan wanneer ik in Het Parool van woensdag 11 oktober lees dat regisseuse Frances Sanders er hartelijk om moet lachen. Als een boer met kiespijn, zo blijkt al snel. "Een flauwe grap" noemt ze het hele gebeuren, en daar kan misschien nog wel een grond van waarheid in zitten. Een prijs voor de slechtste voorstelling van het seizoen uitreiken is een vorm van relativering, en gaat nu eenmaal gepaard met een zekere humor. Dat ze vervolgens concludeert dat de uitslag uitsluitend zou gebaseerd op "de mening van acht studenten theaterwetenschap", vind ik zo'n totale nonsens, dat ik het niet kan laten er op te reageren.

Waarom zouden enkel studenten theaterwetenschap een stem uitbrengen? Een kijkje op het lijstje BuitenMoosers laat verschillende namen zien die toch moeilijk onder de beschrijving van de winnende regisseuse kunnen vallen. Als het als zo is dat de 83 uitgebrachte stemmen enkel en alleen van nog-niet-agestudeerde-theaterwetenschappers komen, waar zijn dan de theatermakers? Waar zijn de recensenten? Waar is de rest van Nederland? Het moge blijken uit de reactie van Sanders dat ze geen fervente Moose-bezoeker genoemd mag worden. Dat hoeft ook niet, maar laat het dan na een ongefundeerde mening te uiten. Dat mag alleen in de vorm van een Minirecensie.

Bram Verschueren

zie ook: Moose in de Pers: Parool, 11/10/00
en ook: BuitenMoosers

Terug naar de Gouden Tomaat 2000 index

praat mee

schrijf een mini