Oud Archief

Moose Spreekt

Kalverliefde

Het lijkt zo idyllisch. Een negenjarige en een veertienjarige verliefd. Nog wat jong misschien, maar een mooie toekomst is niet ondenkbaar. Het is een sprookje waar Het Zuidelijk Toneel en Hollandia ons in willen laten geloven, met Johan Simons als prins op het witte paard en het publiek in de rol van bruidsmeisje.

Het lijkt te mooi om waar te zijn, en helaas: dat is het ook. Alle bruidssluiers en suikertaarten ten spijt gaat het hier om een doodordinair verstandshuwelijk. De inzet is vanzelfsprekend geld. Johan Simons wil de budgetten van Hollandia en Het Zuidelijk Toneel optellen, en een beetje extra ook alstublieft. De totale som rijkssubsidie (gemeentelijke en provinciale ondersteuning niet meegeteld) zou op zeven miljoen gulden moeten komen. En dat is een onbehoorlijk hoge bruidsschat.

Als ik de staatssecretaris was zou ik dit huwelijk onverwijld verbieden. De liefde mag dan wel bloeiende zijn, toneelgroepen zijn er niet voor elkaar, maar voor de kunst en voor het publiek. Die beiden zitten niet te wachten op een nieuwe moloch in het zuiden. Van zo'n groot gezelschap is het nog maar zeer de vraag of het mooie kinderen kan baren, en de alternatieven zijn voor beide gezelschappen meer voor de hand liggend en beter voor zowel makers als publiek.

Laten we er niet omheen draaien: Hollandia en Rotterdam verdienen elkaar. Dáár kan Hollandia doorgaan met het maken van relevant lokatietheater, maar ook de schouwburgen van die stad staan voor ze open. Het Zuidelijk Toneel moet niet koste wat kost haar vier miljoen subsidie willen behouden. De belangrijkste coryfeeën verlaten het gezelschap en dat betekent een stapje terug. In Eindhoven kunnen ze het best nogmaals een jonge, wilde regisseur aanstellen als artistiek leider, zoals Rijnders en Van Hove dat eerder waren.

Moet de overheid dan optreden als strenge vader? Ja, want met de kosten van deze bruiloft kan een aantal vondelingen in het Nederlandse theaterbestel een onderdak worden geboden.

zie ook: Kort Nieuws: Volkskrant 7/8/99, Parool & AD, 11/8/99
en ook: Kort Nieuws: VNG, 20/7/99
en ook: Kort Nieuws: Eindhovens Dagblad, 7/7/99
en ook: Kort Nieuws: Volkskrant, 25/6
en ook: Kort Nieuws: Parool, 11/6 & 12/6
en ook: Kort Nieuws: Volkskrant, 2/4/99
en ook: Kort Nieuws: NRC & AD, 27/11/98
en ook: Vera Liefhebber

praat mee

schrijf een mini