theaterpraat

De dag van de tomaat

IMG_0021.jpg

Op 9 oktober vieren wij tomatendag. Opvallend veel aandacht in de dagbladen (en opvallend weinig elders) voor het jubileum van Aktie Tomaat, waarschijnlijk vooral door de tentoonstelling in het AHM. Helaas allemaal niet online, dus hier de samenvatting:

In de Volkskrant een stuk van toenmalig toneelverslaggever Jan Paul Bresser die effectief de mythe ontzenuwt dat Han Bentz van den Berg vermoord is door Tomaat, zoals beweerd door Ellen Vogel in de tv-serie Allemaal Theater. Bentz maakte nog schitterende voorstellingen bij Centrum. "Ik besef nu wel hoe hard het hele bestel aan vernieuwing toe was en ik vind het nog steeds jammer dat daar in eerste instantie van buitenaf op gehamerd is en niet van binnenuit", zei hij in 1974 bij het eerste jubileum.

In het Parool een interview met Hans Croiset met een hoog enerzijds/anderzijds gehalte. Wilfred Takken in NRC stelt de grote vraag: wat hebben we verloren? Het nogal uitgebreide antwoord: toneelschrijvers, traditie, grootschaligheid en publiek. Kortom, een voorzichtig pleidooi voor restauratie.

Maar er blijft ontwikkeling zitten in de Tomaat-reflectie. De ‘Tomaat-was-terreur’ opvatting, die naar voren kwam in Allemaal Theater en De vergeten personages van Han Bentz van den Berg wordt genuanceerd en er zijn alweer stemmen (m.n. Loek Zonneveld en Jan Joris Lamers) die stellen dat Aktie Tomaat er helemaal niet toe deed; Studio en Mickery waren al bezig, het Werktheater was al opgericht en de Nederlandsche Comedie zou sowieso binnen een paar jaar zijn omgevallen.

De tentoonstelling zelf beweert het tegenovergestelde: het mooie, diverse theaterlandschap dat we nu kennen komt allemaal voort uit Aktie Tomaat. Het is een mooie tentoonstelling die, zoals de titel Theater Na Tomaat al doet vermoeden niet over de aktie gaat, maar over de gevolgen. Veel beeldmateriaal van vroeger en nu en interviews met hedendaagse makers. De recensies zijn lovend.

Overigens was er gisteravond nog een buitengewoon intrigerend voorval in de Stadsschouwburg: vlak voor het einde van Kruistochten werd de zaal ontruimd omdat het brandalarm afging. Een rookbom als tribute van een retro-actievoerder? Helaas, een rookmachine in de Melkweg. Nu was de Moose-redactie daar toevallig aanwezig… Maar verder zeggen we niks ;-)

Simber op 10/10/2009 - 14:20  
meer over Actie Tomaat