minirecensies

geweigeweigeweigewei

A l'attente du Livre d'Or
KVS en Campo

Wat een geluk dat het Nederlands Theater Festival deze voorstelling selecteerde! Want alleen daardoor heb ik die door vier Congolese en twee Vlaamse acteurs uitgevoerde reflectie op het verleden en heden van de relatie tussen België en Congo kunnen zien.

A l’attente du Livre d’Or is een collage van teksten en scènes uit twee verschillende culturen. Met onder meer onthutsende tekstfragmenten uit het koloniale verleden, een hilarisch Congolees verkiezingsdebat, mysterieuze citaten van Roland Topor, en het op bizarre manier benadrukken van het taalprobleem door de tweeling Stefanie en Barbara Claes. Dat alles onder het motto ‘Wanneer zegt men iets? En als men iets zegt, wat wil dat dan zeggen?’.

De clashes tussen Brussel en Kinshasa worden bij elkaar gehouden door een structuur waarin de aandacht voor de kolonisatie van Congo geleidelijk verschuift naar het ‘koloniseren’ (door de Congolezen) van de Belgen nu. En waarin Europese vertelvormen langzamerhand evolueren naar een Afrikaanse theaterstijl. Met opzwepend taalgebruik, muziek en dans (en af en toe lekker politiek incorrecte humor). Ja, heel fraai allemaal.

RiRo gezien 10/09/2010